Η συνωμοσία των συνωμοσιολόγων

Όταν τον Ιανουάριο του 2020 ξεκινούσε το παγκόσμιο δράμα της πανδημίας του Covid-19 σαν μακρινές ιστορίες, είχα φοβηθεί μήπως επικρατούσε πανικός στον πληθυσμό και τρομολαγνεία από τα media, όπως είχαμε δει να εξελίσσεται το “παιχνίδι” στα ‘00s. Ήδη από τον Μάρτιο του ‘20 όμως το σενάριο αποδεικνυόταν πλήρως ανεστραμμένο: το γεωστρατηγικό game έπαιζε ανάποδα, υπήρχαν οργανωμένοι πυρήνες συντονισμένης παραπληροφόρησης με σκοπό την αγνόηση του κινδύνου, την αποτυχία της προσπάθειας περιορισμού, την πρόκληση – κυριολεκτικά και σκοπούμενα – νεκρών και μιας διαρκούς έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για δράση βιοτρομοκρατίας, όπου ναι μεν το βιολογικό όπλο δεν είναι “εργαστηριακό” ούτε διασπείρεται απευθείας από τους δράστες, αλλά η δράση τους ευνοεί συνειδητά την συνεχιζόμενη διασπορά και την συνεχιζόμενη υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας μέσα από την παράσυρση ευκολόπιστων να αγνοήσουν την Επιστήμη και την Λογική. Σκοπός δε είναι η επιρροή στο πολιτικό/κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, με λίγα λόγια ο ορισμός της “τρομοκρατίας”.

Ποιοι;

Το να θεωρήσεις πως ο κάθε “πειραγμένος” Qannonίτης ή θρησκόληπτος δεισιδαίμονας (ανεξαρτήτου δόγματος) ή UFOλόγος χιπστεροκρυσταλλοθεραπευόμενος κλπ. σε όλη την υφήλιο είναι μέλος μιας παγκόσμιας συνωμοσίας είναι εξίσου γελοίο με τις δικές τους “θεωρίες” – όχι, όχι. Αυτοί είναι τα χρήσιμα θύματα της δικής τους ψυχοπαθολογίας, της παθολογικής ψυχολογικής άμυνας της άρνησης απέναντι στον φόβο, την αβεβαιότητα και την τυχαιότητα του φαινομένου της ζωής που η πανδημία μας έτριψε στα μούτρα που είχαμε φτιασιδώσει με απαράδεκτη για ένα ακόμη θηλαστικό έπαρση.

Δεν είναι καν “μέλη” της οι τραγικοί κατά τόπους “οπλαρχηγοί” τους, οι αρχιψέκες αρχικλόουν ηγέτες τους, που διαρρηγνύουν ιμάτια για κάθε αντικοινωνική άρνηση που προκύπτει συντονισμένα και παγκόσμια και που αλλάζει σε εβδομαδιαία βάση: από την άρνηση της σοβαρότητας της πανδημίας, στην χρησιμότητα των περιοριστικών μέτρων, στα μέτρα ατομικής προστασίας, στον εμβολιασμό, στην συνέχιση των μέτρων, στην δυσφήμιση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας. Ταυτόχρονα βέβαια οι ίδιοι συχνά έχουν κάνει όλα όσα εισηγείται η Επιστήμη για να προστατεύσουν εαυτούς και οικογένειες, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες που περνάνε ανεξέταστες από τους οπαδούς τους. Παντού τα ίδια “επιχειρήματα”, πάντα συγχρονισμένα. Αλλά δεν είναι καν αυτοί τα “αφεντικά”. Είναι τα χρήσιμα λαμόγια που θα έχουν κάποιο δικό τους τοπικό συμφέρον να φερθούν ανάλογα και να παρασύρουν τους παραμυθιασμένους: θες για προβλεπόμενη ψηφοθηρία, θες για πώληση εγγραφών στις “υπηρεσίες” τους, θες για ακροαματικότητα, θες για τον ατόφιο ναρκισσισμό των like στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και τότε Ποιοι; Και πώς;

Πώς;

Όχι, όχι. Στην εποχή των big data, των trending hashtags και του Google syndication δεν χρειάζεται – και δεν πρέπει – να εμπλέξεις όλους αυτούς τους σαχλαμάρες στα πόδια σου. Αν δεν κατάλαβες τους από πάνω όρους, καλημέρα boomer, ζήτα από έναν GenZ να σου εξηγήσει. Συγγνώμη αλλά χρειάζεσαι εντατικά φροντιστήρια από το web 2.0 και δώθε, επιμορφώσου και ξαναέλα να συνεχίσεις το διάβασμα.

Όχι λοιπόν, φτάνει να τους χρηματοδοτήσεις και να τους τροφοδοτήσεις με το κατάλληλο “υλικό”. Θα βρεθούν οι “χρήσιμοι και ικανοί” σε μια διαστροφή της δαρβινικής θεωρίας που θα “διεκδικήσουν” τον κοινωνικό οικολογικό θώκο της ΨΕΚΑΣ σε κάθε κοινωνία. Όπως σοφά λένε οι Αμερικάνοι, follow the money, και για να το επεκτείνουμε στην σημερινή εποχή και διάσταση, follow the data. Έχω ξανα-αναφέρει πως από αναλύσεις δικτύου των κατά καιρούς διασπειρομένων “επιχειρημάτων” στα social media προκύπτει αβασάνιστα το συμπέρασμα πως στο επίκεντρο όλης αυτής της μπουρδολογίας βρίσκονται διεθνώς ακροδεξιά μορφώματα και τα τοπικά μεγάλα ή μικρότερα πλοκάμια τους, συχνά δε αντικρουόμενα και μεταξύ τους. Και φυσικά βρίσκεις κάπου μπλεγμένα και κομματάκια της πάλαι ποτέ Cambridge Analytica – ω τι αναπάντεχο, τυχαίο θα είναι!

Στην Ελλάδα μάλιστα βιώνουμε την αμφίβολη “πρωτοτυπία” σε αυτή την παραζάλη να πρωτοστατούν και ομάδες αυτοπροσδιοριζόμενες “στην αριστερά” – παρότι το διαζύγιο με τον ορθολογισμό και τον διαλεκτικό υλισμό είχε επέλθει για αυτούς εδώ και πολλά χρόνια (αν υπήρξε και ποτέ μια όποια σχέση τους με αυτά). Αρκετοί όμως, αν όχι όλοι, από αυτούς διατηρούν μια σχεδόν μυστικιστική σχέση λατρείας με μια χιονισμένη πρωτεύουσα της Ανατολής ενώ οι έστω συναισθηματικοί λόγοι αυτής της αφοσίωσης έχουν πάψει εδώ και 30 χρόνια! Ω τι αναπάντεχο και αυτό, τυχαίο επίσης θα είναι.

Follow the money & follow the data είπαμε, και ξαφνικά αναδύεται ένα δίκτυο σχέσεων και συνδέσεων μιας ακροδεξιάς “Διεθνούς”, είτε το παραδέχεται πως είναι τέτοια είτε όχι, αφού το “αξιακό” τους σύστημα ταυτίζεται με αυτά τα “ιδεώδη”: της απέχθειας για τον αδύναμο, της αποστροφής για την κοινωνική αλληλεγγύη και την συλλογικότητα, της αδιαφορίας για τον “μη χρήσιμο” ή τον “κοστοβόρο” κάθε τύπου και μορφής. Το μανιφέστο τους ενδύεται έναν μανδύα ψευδο-επιστημονικό και κυκλοφορεί ως τέτοιο με το όνομα Great Barrington Declaration. Κι αν σου φαίνεται παράξενο πως μια ακροδεξιά – κατά τόπους υπερβαίνουσα τις γραμμές της νεοναζιστικής – πολιτική οπτική το παίζει “επιστήμη” ίσως δεν ξέρεις, δεν θυμάσαι πως και οι ορίτζιναλ του 20ου αιώνα το ίδιο τρικ είχαν οπλοποιήσει. Ψάξε για την ευγονική στις αρχές του 20ου αιώνα και πώς πλασαριζόταν ως τάχα προοδευτική και επιστημονικά βάσιμη κοσμοθεωρία και πως αντιδραστικά εξώθησε την τότε φρέσκια Σοβιετική Ένωση να βλέπει με άσχημο μάτι την επιστημονική αλήθεια της εξελικτικής θεωρίας και να πέφτει θύμα αποφυάδων του λαμαρκισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα (με κόστος ακόμα και ανθρώπινο μέσω αποτυχιών στις καλλιέργειες).

Ωραία όλα αυτά που μας γράφεις θα πεις, κάνουν και για το σενάριο μιας επόμενης ταινίας James Bond, αλλά αυτά θέλουν χρήμα άφθονο και δεν υπάρχει κανείς να το πετάξει για να κάνει “χαβαλέ” με την κοινωνία που βυθίζεται στον παραλογισμό και την διαρκή έκτακτη ανάγκη και με τις “παρελάσεις” από τους “στρατούς” αφιονισμένων ακροδεξιών, όσο αντικοινωνικός διαταραγμένος και αν είναι – δεν υπάρχει Goldfinger στην πραγματική ζωή. Ω, μα συμφωνώ απόλυτα. Δεν γίνεται για τον χαβαλέ…

Follow the money & follow the data και ίσως αναρωτηθείς τι κοινό έχουν consortia της βαριάς βιομηχανίας της Αμερικής, ατζέντηδες της διεθνούς καπνικής βιομηχανίας και πολιτικώς υποχείρια της χιονισμένης ανατολικής πρωτεύουσας. Εδώ πρέπει να βρεις και το γιατί – όλοι αυτοί δεν είναι Goldfingers. Ποιοι, Πώς και Γιατί;

Γιατί;

Τι έχει μεσολαβήσει από τα ‘00s έως σήμερα; Η κατάρρευση μιας τεράστιας χρηματοπιστωτικής φούσκας το ‘08 και η ουσιαστική συγκάλυψή της μέσα από το χτίσιμο μιας ακόμη μεγαλύτερης, αυτής του QE (Quantitative Easing). Πριν 20 χρόνια ο μεσοαστός που παρήγαγε αξία είχε δυνατότητες που τώρα ακόμα και η πιο υψηλή μισθωτή ελίτ δεν δύναται να ονειρευτεί. Ζούμε σε ταχύτητα δίνης την 4η βιομηχανική επανάσταση των data και της πληροφορίας, όπου ανατρέπονται παραδοσιακές οικονομίες κλίμακας, και την ταυτόχρονη προλεταριοποίηση των εξειδικευμένων, την υποδούλωση ολόκληρων πρώην προνομιούχων τμημάτων της κοινωνίας μέσα σε αόρατες φυλακές χρέους. Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της γιγαφούσκας που κουκούλωσε την μεγαφούσκα, είναι προφανές ότι το πράγμα τελματώνει. Ήδη από το καλοκαίρι του 2019 ισχυροί οικονομικοί κύκλοι βολιδοσκοπούσαν μέσα από άρθρα την ύπαρξη ενός γεγονότος – “μαύρου κύκνου” (Black Swan) που θα αιτιολογούσε το καινούριο “πλοπ”. Μετά ήρθε η πανδημία και πάτησε όλος ο πλανήτης pause. Ή μήπως όχι;

Something’s gotta give… Όπως σωστά είχε προβλέψει ο (δισεκατομμυριούχος) Hanauer το ‘13 σε μια ομιλία TEDx – σταθμό, “έρχονται τσουγκράνες”. Και ο μόνος τρόπος για να μην έρθουν είναι να ξανανοίξουν οι κάνουλες για τους μεσοαστούς. Ο μόνος τρόπος να αποφύγεις την ανατροπή σε βάθος χρόνου είναι να θυμηθείς τον Κέινς και το New Deal. Αυτή την φορά όμως θα είναι Green New Deal, γιατί το επιβάλλουν οι καιροί, το επιβάλλει και η Επιστήμη. Εμπρός λοιπόν για την οικονομική αναγέννηση της μεσαίας τάξης μέσα από νέες τεχνολογίες, ΑΠΕ, 4η βιομηχανική επανάσταση, “ιννοβέισιο” ρε παιδί μου. Εμπρός για σεισάχθεια των δυσβάσταχτων στον σαξονικό κόσμο φοιτητικών δανείων των νέων εξειδικευμένων παραγωγών αξίας και για Universal Basic Income. Ή μήπως όχι;
Κάποιοι έχουν να χάσουν πάρα πολλά από αυτή την σωτήρια μακροπρόθεσμα για το σύστημα επιλογή. Η παλιά βιομηχανία που είναι δεμένη σε λογικές κλίμακας, η βιομηχανία και το εμπόριο που περιστρέφεται γύρω από το ορυκτό καύσιμο και την εσωτερική καύση, οι γεωστρατηγικοί παράγοντες που στο ορυκτό έχουν το ισχυρότερο τους χαρτί. Και πώς θα σταματήσεις τις τσουγκράνες που έρχονται, αν δεν αφήσεις να συμβεί το από πάνω; Απλή λύση: ακροδεξιά εκτροπή. Ακροδεξιά εκτροπή όχι μόνο από την μετάδοση των “ιδεών” μέσα από τα φερέφωνα της αντιεπιστημονικής βοθρίλας αλλά και από την διαρκή και συνεχιζόμενη έκτακτη ανάγκη των κοινωνιών και από την απαίτηση των ίδιων στο τέλος για το “μάζεμα” των πρώτων. Γιατί τότε θα είναι εύκολο το ακόλουθο τσουβάλιασμα και των “τσουγκρανοφόρων ιδεών” μαζί με τους αντικοινωνικούς. Εξάλλου το ισαποστασίτικο υπόβαθρο για αυτό το παιχνιδάκι έχει τεθεί προ πολλού. Και εδώ βλέπεις την σύγκλιση συμφερόντων αυτών που χρηματοδοτούν και πληροφοριοδοτούν την ΨΕΚΑ International.

Έχεις το Γιατί, έχεις το Πώς, έχεις και το Ποιοι. Συνέχισε να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, ω στρουθοκάμηλε!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *