Η αμερικανική επιθετικότητα θα ενταθεί – έξω οι βάσεις -καμία διευκόλυνση της Ελλάδας στις ΗΠΑ

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στην οποία σκοτώθηκε ο επικεφαλής της «Δύναμης Κουντς» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί. Η ενέργεια αυτή βάζει κυριολεκτικά μπουρλότο στη Μέση Ανατολή και στη ΝΑ Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ, μέσω δηλώσεων του Τραμπ, ισχυρίζονται ότι προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια για να αναχαιτίσουν την διευρυνόμενη ιρανική επιρροή στο Ιράκ, μέσω φιλοϊρανικών οργανώσεων (Καταΐμπ Χεζμπολάχ, Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης). Το «δικαίωμα» των ΗΠΑ να δολοφονούν αξιωματούχους άλλης χώρας σε ξένο έδαφος, συνιστά τον ορισμό του κράτους – τρομοκράτη, εξευτελίζει κάθε έννοια «δικαίου», ξεσκεπάζει την υποκρισία του ΟΗΕ, επιβάλλει ως μοναδική λογική και ηθική την ωμή δύναμη του παγκόσμιου προβοκάτορα, των ΗΠΑ. Αυτό το νέο πλαίσιο «διεθνούς δικαίου», το έχει αποδεχτεί και η Ε.Ε. – η οποία συνέστησε… αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές- και βέβαια υπερθεμάτισε ο άλλος περιφερειακός τρομοκράτης και κρατικός δολοφόνος, το Ισραήλ!

Ο αντιπερισπασμός από τις αντιπαραθέσεις εντός του αμερικάνικου πολιτικού συστήματος είναι υπαρκτός αλλά δεν είναι το κύριο στοιχείο. Οι ΗΠΑ έχουν μια ενιαία στρατηγική (ο Τραμπ την εκφράζει με τη δική του λογική και τακτική) και αφορά τη διαρκή επιβεβαίωση ότι δεν αμφισβητείται η παγκόσμια ηγεμονία τους. Στην οικονομία και στην τεχνολογία η ηγεμονία αυτή κλονίζεται από την Κίνα. Προσπάθειες ανατροπών μη αρεστών καθεστώτων (Βενεζουέλα, Συρία) αποτυγχάνουν. Το γόητρο της Ρωσίας στη Μ. Ανατολή διευρύνεται σταθερά και συστηματικά. Κάθε προσπάθεια εγκαθίδρυσης φιλοαμερικανικών καθεστώτων στη Μ. Ανατολή βρίσκει εμπόδια στον άξονα της Αντίστασης και σε φιλοιρανικές δυνάμεις (Συρία, Ιράκ, Υεμένη). Οι ΗΠΑ απέναντι σε αυτήν την κατάσταση γίνονται πιο επιθετικές. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Είναι εντυπωσιακή η αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά μια τέτοια ωμή παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου. Όπως και εντυπωσιακά υποκριτικοί οι ψίθυροι καταδίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κυβέρνηση Τσίπρα αναδείχθηκαν στους πιστότερους συμμάχους των ΗΠΑ, έχοντας κάνει τη χώρα χυδαίο παρακολούθημα των αμερικανικών σχεδιασμών. Αμφότεροι πανηγύριζαν το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μαζί με το Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, μια επιλογή που καμία πρακτική αξία δεν έχει, πέρα από την εμπλοκή μας σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που μας βάζουν κι εμάς – και ειδικά τις περιοχές που στρατοπεδεύουν αμερικανικές δυνάμεις όπως τα Χανιά, η Λάρισα, ο Άραξος – στο μάτι του κυκλώνα των «ασσύμετρων απειλών».

Το επιχείρημα ότι οι παραπάνω βάσεις και εκδουλεύσεις είναι απαραίτητες για να μας βλέπουν οι ΗΠΑ με καλό μάτι, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, έχει καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δε θα αναμειχθούν σε τυχόν επεισόδιο. Το μόνο που φέρνουν αυτές οι εκδουλεύσεις είναι να βρεθούμε μπλεγμένοι σε αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας-Ιράν και άλλων περιφερειακών ανταγωνισμών, μέσα στο γενικό φόντο της έντασης της αμερικανικής επιθετικότητας.

Κάθε προοδευτικός, κάθε λογικός άνθρωπος πρέπει να απαιτήσει εδώ και τώρα:

  • Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα
  • Κανένα αεροπλανοφόρο, κανέναν αεροπλάνο, καμία διευκόλυνση για στρωτιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή και εναντίον του Ιράν!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *