Ελλείψεις φαρμάκων ….και άλλα δαιμόνια

1) Τι εννοούμε έλλειψη;

Σαν έλλειψη καταγράφεται από τον ΕΟΦ το φάρμακο που δηλώνεται από τις εταιρίες ότι δεν υπάρχει.

Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ελλείψεων που αντιμετωπίζουμε, στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία, οφείλονται σε αυτό που ονομάζουμε  περιορισμένη διάθεση, δηλαδή οι εταιρίες (οι οποίες σπανίως  δηλώνουν έλλειψη), απαντούν στα ερωτήματα του ΕΟΦ, ότι έχουν καλύψει την αγορά σε  ποσότητα που είναι στατιστικά επαρκής.

Τα στατιστικά στοιχεία τα παίρνουν από την ΗΔΙΚΑ αλλά και από τις ιδιωτικές εταιρείες με προγράμματα φαρμακείων.

Ο ΕΟΦ δεν έχει προσωπικό για να διενεργήσει ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, όποτε βασίζεται στα  λεγόμενα των εταιρειών.

2) Τι σημαίνει περιορισμένη διάθεση;

Είναι το κόλπο των εταιρειών για να μην έχουν συνέπειες από τον ΕΟΦ  για τις ελλείψεις τους, ή πιο σωστά για την εσκεμμένη μη κάλυψη της αγοράς.

3) Οι εταιρίες δεν θέλουν να πουλήσουν;

Φυσικά και θέλουν αλλά στις πιο αποδοτικές τιμες. Αυτό σημαίνει ότι μιας και οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη των 28, προτιμούν να διαθέσουν τα φάρμακά τους στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που οι τιμές είναι αυξημένες και άρα προτιμότερες για αυτές.

Έτσι στην χώρα έρχονται για να μείνουν  οι ελάχιστα απαραίτητες ποσότητες, πράγμα που κάνει την διαχείριση των ποσοτήτων ακόμα πιο δύσκολη.

4) Τι σημαίνει παράλληλες εξαγωγές;

Οι εξαγωγές των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες θεωρούνται καθόλα νόμιμες και με βάση τον νόμο πρέπει να αφορούν στο περίσσευμα των σκευασμάτων που απομένει κάθε μήνα.

Με βάση λοιπόν την οικονομική κατάσταση της χώρας και την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών από 7,5% σε 5,4% μεικτό και στην έλλειψη δανεισμού από τις τράπεζες προκειμένου να βρεθεί η πολυπόθητη ρευστότητα, οι φαρμακαποθήκες (όχι όλες και όχι στον ίδιο βαθμό) κάνουν αυτό που λέμε …παράλληλη εξαγωγή σε χώρες της ΕΕ (ή και όχι). Αν σκεφτούμε ότι ένα φάρμακο κοστίζει στην Ελλάδα x ευρώ, στην Γερμανία πχ μπορεί να κοστίζει 10x, πράγμα που σημαίνει άμεση ρευστότητα. Ταυτόχρονα αυτό ευνοεί και την Γερμανία, που εισάγει φτηνότερα φάρμακα, μιας και ακόμα και οι  γερμανικές εταιρίες εκεί πουλάνε ακριβότερα.

Από την άλλη, η διαδικασία των εξαγωγών, είναι επιθυμητή για την Ελλάδα, γιατί το φάρμακο είναι δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης και επομένως όταν αυξάνονται οι εξαγωγές, τυπικά (και όχι πραγματικά φυσικά), αυξάνεται  ο δείκτης ανάπτυξης της χώρας!

Ενδεικτικός ο πίνακας εισαγωγών – εξαγωγών για να δούμε τα μεγέθη.

Μετά από όλα αυτά είναι προφανές ότι το πρόβλημα είναι δομικό της ΕΕ και της κατάστασης που βρίσκεται η χωρά μας. Δηλαδή το ελληνικό ευρώ, όντας υποτιμημένο  σε σχέση με τις χώρες πρώτης ταχύτητας, οδηγεί την χώρα στην μοίρα του φτωχοσυγγενή παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα.

5) Τα φαρμακεία έχουν ευθύνη;

Έχουν αλλά μικρή. Τα φαρμακεία είναι η μαρίδα της υπόθεσης των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυτές γίνονται με την λεγόμενη «σκούπα». Υπάρχουν δηλαδή φαρμακαποθήκες που ιδρύονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, βγάζουν στην αγορά αντιπροσώπους με την  τσάντα, οι όποιοι αγοράζουν λιανικής τα ελλειπτικά φάρμακα που μπορεί να τους διαθέσει κάποιο φαρμακείο, τα συγκεντρώνουν, τα εξάγουν και κλείνουν. Στη συνέχεια ανοίγουν με άλλη επωνυμία και σύνθεση ως άλλη φαρμακαποθήκη. Οι ανακοινώσεις στην σελίδα του ΕΟΦ είναι ως επί το πλείστον ανακλήσεις αδειών τέτοιων φαρμακαποθηκών «περιορισμένου χρόνου».

Ακόμα λιγότερα είναι τα φαρμακεία που έχουν επαφές με αποθήκες των χώρων της Ε.Ε. και εξάγουν απ’ ευθείας. Οι απ’ ευθείας εξαγωγές από τα φαρμακεία θεωρούνται φυσικά παράνομες.

6) Γιατί τα φάρμακα δεν έχουν ενιαία τιμή στην Ε.Ε.;

Γιατί αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα. Από την άλλη, ενώ έχουμε κοινές νομοθεσίες και νόμισμα, δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική.

Όταν το φάρμακο θεωρείται εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό, (πράγμα που θα σήμαινε ότι επιβάλλεται η κρατική παρέμβαση), αυτά παθαίνουμε. Μέσα στην ενοποιημένη Ευρώπη, τα φάρμακα είναι ένα είδος ιδιαίτερου χρηματιστηρίου και ως γνωστόν στα χρηματιστήρια κερδίζουν οι μεγάλοι παίκτες και όχι οι μαρίδες. Οι μαρίδες στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ασθενείς και τα φαρμακεία κατά πλειοψηφία.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *