Εκεί στη Vodafone ισχύει το #μένουμεσπίτι;

Όταν χτυπάει το τηλέφωνο Παρασκευή 20 Μάρτη εν μέσω πανδημίας, αυστηρών περιοριστικών μέτρων, από άγνωστο αριθμό, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι κάποιον υπάλληλο της Vodafone να του προσφέρει νέο πρόγραμμα τηλεφωνίας.

Κι όμως, δυστυχώς μου συνέβη.

Εξακολουθεί να συμβαίνει σε πολλούς μας. Η Vodafone προωθεί τα καινούρια πακέτα σταθερής τηλεφωνίας, αναβαθμισμένες νέες γραμμές και τριαντάρι internet και έπρεπε να ενημερωθούμε πάραυτα.

Σε ερώτησή μου, για ποιο λόγο λειτουργούν ακόμα τα τηλεφωνικά κέντρα προώθησης της εταιρείας, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο υπάλληλος μου απάντησε ότι αυτό είναι η απόφαση της εταιρείας.

Στην φάση που θα έπρεπε κανονικά εδώ και αρκετές μέρες εταιρίες όπως η Vodafone, Evalue-COSMOTE, ICAP, Teleperformance να έχουν αναστείλει τη λειτουργία κρατώντας έστω ένα έκτακτο προσωπικό ασφαλείας ή αποκλειστικά για εξυπηρέτηση τεχνικών προβλημάτων, φαίνεται ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Οι εταιρείες λειτουργούν κανονικότατα, οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε χώρους υψηλότατου συνωστισμού, μιλούν στο τηλέφωνο ο ένας δίπλα στον άλλον, οι δε εταιρείες αποφάσισαν ότι είναι ώρα για επιθετική διάθεση marketing για νέες πωλήσεις των προϊόντων τους.

Μιλάμε για χώρους εργασίας με εκατοντάδες εργαζόμενους στον ίδιο περιβάλλον, με αποστάσεις ο ένας από τον άλλο μερικών εκατοστών, με κοινόχρηστο εξοπλισμό. Στην πλειοψηφία, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων σε αυτά, χωρίς να προσφέρονται τα ατομικά προστατευτικά είδη υγιεινής όπως αντισηπτικά, γάντια και μάσκες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απαιτούν από τους εργαζόμενους να τα αγοράσουν.

Διανοείται λοιπόν η κυβέρνηση τι σημαίνει για την εξάπλωση του ιού αυτή η πρακτική;

Όταν για παράδειγμα αφήνει τη δυνατότητα στην Teleperformance, το γνωστό εργασιακό call center κάτεργο στον Πειραιά με τους 8.500 εργαζόμενους, να ενεργεί με τεράστια ασυδοσία όπως συγκεκριμένα στην περίπτωση όπου εργαζόμενος που γύρισε από το Ισραήλ και ενώ ενημέρωσε ότι ήταν στο ίδιο αεροπλάνο με το δεύτερο κρούσμα, ζήτησε εργασία 14ήμερη από το σπίτι, αλλά η εταιρεία του το αρνήθηκε ;

Η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι όταν μας καλεί επανειλημμένως να μείνουμε σπίτι, όταν στελέχη της κατηγορούν προκαταβολικά για ό,τι θα έρθει την ατομική στάση (και μόνο), όταν φιλικά της ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι άδειες παραλίες είναι γεμάτες κόσμο, όταν κλείνει μέχρι και ο Υμηττός (στον οποίο δύσκολα συνωστίζεσαι), είναι έκθετη όταν επιτρέπει τέτοιες εργασιακές συνθήκες;

Δεν καταλαβαίνει ότι είναι υποκρισία από τη μια να ενοχοποιείται όποιος βγαίνει μόνος του και περπατάει και από την άλλη σε εργασιακούς χώρους να στοιβάζονται 40, 50 και 100 εργαζόμενοι; Αυτό δεν είναι πραγματική υγειονομική βόμβα που μπορεί να μεταφερθεί σε όλη την Αθήνα; Η απαγόρευση στις συναθροίσεις ισχύει παντού εκτός τις εταιρείες των Call center;

Η κυβέρνηση που τόσο πολύ πιέζει (και σωστά) να μείνει ο κόσμος στο σπίτι για ποιο λόγο στην  τελευταία Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου αφήνει ακόμα κλάδους όπως οι κατασκευές όπου εργάτες δουλεύουν σε  εργοτάξια χωρίς την παραμικρή προφύλαξη και εταιρείες όπως τα call center συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία του παραβαίνοντας όλους του κανόνες;

Γιατί μετά τις Εκκλησίες και την ανεπίτρεπτη καθυστέρηση να κλείσουν, εξαίρεση τώρα από τα μέτρα εναντίον της διάδοσης αποτελούν εργασιακοί χώροι οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν;

Γιατί δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι απαραίτητο για το κοινωνικό σύνολο να τρέξουν ΤΩΡΑ τα προγράμματα προώθησης νέων πακέτων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Όταν πραγματικά ο κόσμος καίγεται, δεν προέχει πάνω απ’ όλα η ασφάλεια και η υγεία  των εργαζομένων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου, και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που πραγματικά για μια ακόμα φορά δείχνουν το πιο απάνθρωπο πρόσωπο τους;

Επειδή από μόνες τους οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τροπάρι, η κυβέρνηση όσο δεν τους κλείνει αναλαμβάνει την ευθύνη.

"Αφεντικά δολοφόνοι"

“Αφεντικά δολοφόνοι” γράφει το πανό έξω από το Μπέργκαμο, καθώς όπως αναφέρει η Telegraph σε άρθρο της: “Τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι στην ΙΤΑΛΙΑ αφορούν την περιοχή του Μπέργκαμο και της Μπρέσια, τον βιομηχανικό βορρά δηλαδή. Από μόνες τους οι δύο επαρχίες του Μπέργκαμο και της Μπρέσια έχουν το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων και σχεδόν το τριάντα τοις εκατό των θανάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό συμβαίνει επειδή, μπορεί μεν να έλεγαν στον κόσμο να μείνει σπίτι, όμως τα εργοστάσια της περιοχής παρέμεναν ανοιχτά και οι εργάτες και εργαζόμενοι πήγαιναν κανονικά στη δουλειά τους συνωστισμένοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα εργοστάσια στο Μπέργκαμο και τη Μπρέσια ήταν επομένως η κύρια πηγή της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της μετάδοσης της νόσου, και της βίαιης και ξαφνικής πίεσης στις δομές υγείας που σχεδόν κατέρρευσαν”.

Δεν μάθαμε από το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου τέτοιοι χώροι που μείνανε ως αργά ανοικτοί διευκόλυναν τη διασπορά;

Να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των Call center σε όλη τη χώρα.

Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι τους χωρίς καμία περικοπή στο μισθό τους.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *