Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι Ιατρικοί Σύλλογοι …χτενίζονται

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση των ηγεσιών των Ιατρικών Συλλόγων καθώς και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που αδιαφορούν για την πρωτοφανή πίεση που δέχεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Στα μεγάλα κενά και στις ελλείψεις του ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία, σφυρίζουν αδιάφορα. Διεκδικούν …αποζημίωση από το κράτος για τη μειωμένη κίνηση των ιδιωτικών ιατρείων. Ζητούν …προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκες, γάντια κλπ), για τα ιατρεία τους, τη στιγμή που στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται σκοτωμός για μια μάσκα.

Την ώρα που τα νοσοκομεία, τα Kέντρα Yγείας και το ΕΚΑΒ, έχουν κενές σχεδόν 8.000 οργανικές θέσεις γιατρών και η μεγάλη πλειοψηφία των νέων συναδέλφων (σχεδόν 20.000 την τελευταία 10ετία) έχει καταφύγει στο εξωτερικό για να βρει εργασία, είναι απαραίτητη η συνδρομή κάθε γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη στη μεγάλη υγειονομική μάχη που δίνει η χώρα, στον μεγαλύτερο αγώνα που έχει δώσει ποτέ το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση οφείλει:

1. Να επιστρατεύσει όλους τους ιδιώτες γιατρούς, να επιτάξει τα ιατρεία και τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να ενταχθούν στο κρατικό σχέδιο άμυνας, με αποζημίωση, δηλαδή ημερομίσθιο και εφημερία ίσα με αυτά των νοσοκομειακών. Όσοι από αυτούς το επιθυμούν θα πρέπει να μπορούν να μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ για να καλυφθούν τα τρομακτικά κενά, με προκήρυξη άμεσα χιλιάδων μόνιμων θέσεων με διαδικασίες express. Πρόκειται για γιατρούς που έχουν εμπειρία και είναι απαραίτητοι στο Δημόσιο Σύστημα υγείας.

2. Να επιτάξει όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια χωρίς αποζημίωση. Ειδικά κλίνες ΜΕΘ, μονάδες αυξημένης φροντίδας, κρεβάτια εντατικής παρακολούθησης πρέπει να ενταχθούν ΤΩΡΑ στο εθνικό σχέδιο.

3. Να επιτάξει όλο το προστατευτικό υλικό που θα μαζέψουν οι ιατρικοί σύλλογοι από τη μαύρη αγορά και να τα στείλει στα νοσοκομεία ώστε να προστατευτούν οι γιατροί που είναι στην πρώτη γραμμή.

4. Να απαγορεύσει τα μη απαραίτητα χειρουργεία τα οποία αντί να μειωθούν για να εξασφαλιστούν κλίνες εν αναμονή της πανδημίας, εκτινάχθηκαν για να εξασφαλίσουν κέρδη σε κλινικάρχες – μεγαλογιατρούς. Να αφαιρείται η άδεια σε όσους δεν συμμορφώνονται.

5. Να προσκαλέσει όλους τους νέους γιατρούς, τους νοσηλευτές, αλλά και τους ερευνητές βιολόγους, επιστήμονες κλπ που βρίσκονται στο εξωτερικό να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα ελληνικά Πανεπιστήμια, στα δημόσια ερευνητικά ινστιτούτα, με δυνατότητα άμεσης πρόσληψης σε μόνιμη θέση. Η αιμορραγία που έχει υποστεί η χώρα σε επιστημονικό δυναμικό, σήμερα πληρώνεται ακριβά, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της δημόσιας υγείας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *