Δώστε προστατευτικό υλικό σε όλους τους υγειονομικούς. Επανδρώστε τμήματα και κλινικές ΤΩΡΑ!

Τα νοσοκομεία λειτουργούν με ισχυρά προβλήματα καθώς εκατοντάδες υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα. Άγιος Σάββας, Ιπποκράτειο, Νοσοκομείο Καλαμάτας, Νοσοκομείο Καστοριάς, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, ήδη εμφανίζουν κρούσματα. Στο Ιπποκράτειο η ΩΡΛ κλινική, τέθηκε χθες εκτός μάχης με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εφημερίες. Το πρόβλημα είναι παραπάνω από κρίσιμο και πρέπει να λυθεί σήμερα.

Στη χθεσινή ενημέρωση οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς διέψευσαν ότι υπάρχει πρόβλημα με προστατευτικό υλικό. Οι συνεχείς επώνυμες αναφορές, από ΟΛΑ τα νοσοκομεία, γιατρούς και νοσηλευτές, δυστυχώς, τους διαψεύδουν.

Οι απλές χειρουργικές μάσκες, μίας χρήσης, με την ελάχιστη προστασία, δίνονται με το σταγονόμετρο. Είναι αυτές που χρησιμοποιούνται από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας και δεν αντικαθίστανται παρά μόνο αν λερωθούν εμφανώς. Οι ενδιάμεσες μάσκες ffp2 χρησιμοποιούνται στα εμπύρετα ύποπτα. Οι ενισχυμένες ffp3 μάσκες χρησιμοποιούνται μόνο στα επιβεβαιωμένα.

Ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι τόσο περιορισμένος που παρουσιάζεται η τραγική εικόνα υγειονομικών να χρησιμοποιούν για δεύτερη μέρα την ίδια μάσκα. Ο ΕΟΔΥ έχει στείλει οδηγίες νίπτοντας τας χείρας του, αλλά δυστυχώς όσοι στέλνουν οδηγίες και πρωτόκολλα προς εφαρμογή, οφείλουν να εξασφαλίζουν ταυτόχρονα και τα υλικά μέσα. Η δε μετάδοση της νόσου εντός νοσοκομείων δεν γίνεται συνήθως από εμπύρετα ύποπτα που αντιμετωπίζονται με (σχετική) ασφάλεια, αλλά από ελαφριά ή ασυμπτωτικά περιστατικά πιθανά σε άσχετες κλινικές, εκτός Παθολογικής ή Πενυμονολογικής, όπου δεν προβλέπεται από τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα προστασία πέρα από την απλή χειρουργική μάσκα. Αυτή η αστοχία του ΕΟΔΥ και των οδηγιών του, έχει οδηγήσει υγειονομικούς σε καραντίνα και νοσοκομεία σε δυσλειτουργία.

Η ανεπάρκεια υλικών συμπληρώνεται από τραγική προχειρότητα και διοικητικές ανεπάρκειες από την κορυφή της πυραμίδας μέχρι κάτω. Αυτή η προχειρότητα έχει χτυπήσει, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες αναφορές από περιφερειακά κυρίως νοσοκομεία, την εξέταση δειγμάτων που αργούν απελπιστικά, επιστρέφονται, πρέπει να ξαναληφθούν, μένουν σε ένα κτήριο και δεν τα μεταφέρει κανείς στο διπλανό κοκ. Υπάρχει και η ατομική ευθύνη αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Με τραγική έλλειψη προστατευτικών μασκών, με χρήση με το σταγονόμετρο, και τέλος και πιθανές απροσεξίες των ίδιων των υγειονομικών μέσα στον τρομακτικό φόρτο εργασίας τους, η λογική κατάληξη είναι πάνω από 200 γιατροί και νοσηλευτές σε καραντίνα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ρίσκο για την υγεία των ίδιων των υγειονομικών, ρίσκο που δεν πρέπει να υποτιμάται.

Το πρόβλημα στη μεγάλη εικόνα είναι η ανεπάρκεια των νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν καθώς κλινικές και τμήματα που λειτουργούσαν ήδη υποστελεχωμένα και στο όριο, με τις καραντίνες, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική.

Αυτή η κατάσταση κάνει ακόμα πιο επιτακτική την άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών. Οι αριθμοί που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας είναι ανεπαρκείς, τα οργανικά κενά της ομαλής – κανονικής περιόδου είναι πολύ μεγαλύτερα. Οι ρυθμοί ωστόσο των προσλήψεων δεν δείχνουν ότι «είμαστε σε πόλεμο».

Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με εξαντλητικό ρεπορτάζ ανά ΥΠΕ.

Αυτό που σήμερα έχει σημασία είναι να επανδρωθούν άμεσα τα νοσοκομεία, ακόμα και με ιδιώτες γιατρούς που με αποζημίωση και κάλυψη από το κράτος, και χρησιμοποιώντας τη δική τους κλινική εμπειρία, θα είναι απαραίτητο οξυγόνο σε ένα σύστημα που αγκομαχεί προτού καν έρθει το μαζικό κύμα κρουσμάτων προς νοσηλεία.

Η έλλειψη επαρκών προστατευτικών μέσων και η υποστελέχωση των νοσοκομείων δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Πολιτικοί που σήμερα “συντονίζουν” το στρατό που θα δώσει τη μάχη, επί χρόνια επιχειρούσαν να τον διαλύσουν. Την ώρα της μάχης, γιατροί και νοσηλευτές θα πολεμήσουν, ακόμα και άρρωστοι. Οι υπεύθυνοι που άφησαν τις αποθήκες υλικού άδειες και υποστελέχωσαν τάγματα και λόχους, θα λογοδοτήσουν ποτέ και πουθενά;

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *