Για ποιο λόγο είναι σημαντικοί οι εργαστηριακοί έλεγχοι;

Θέλουμε να μάθουμε το συνολικό αριθμό όσων μολύνθηκαν από τον COVID-19. Για να τον μάθουμε είναι αναγκαία η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε ευρεία κλίμακα.

Όταν ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων είναι μικρός, τότε δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει.

Η διενέργεια ελέγχων είναι καθοριστικής σημασίας καθώς επιτρέπει στο άτομο που έχει μολυνθεί να αποτρέψει την μετάδοση του ιού σε άλλους και να λάβει την αναγκαία ιατρική φροντίδα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε την συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας, να αντιληφθούμε την εξέλιξή της και να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις που θα στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού[i].

Η παραπάνω παρατήρηση είναι πολύ σημαντική: Η διενέργεια ελέγχων είναι καθοριστική προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού. Όταν οι φορείς του ιού δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, είναι πιθανό να μην παραμείνουν στο σπίτι, με αποτέλεσμα να προκαλείται κίνδυνος μετάδοσης του ιού και σε άλλους.

Δυστυχώς, η περιορισμένη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε πολλές χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον COVID-19 οφείλεται σε δύο σημαντικούς λόγους.

Πρώτον, πολλοί φορείς του COVID-19 έχουν ήπια συμπτώματα και έτσι δεν πηγαίνουν να εξεταστούν.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε πολλές περιοχές η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων για τον COVID-19 είναι περιορισμένη.

Με ποιο τρόπο διενεργούνται τα τέστ για τον COVID-19;

Οι πιο συνηθισμένες διαγνωστικές εξετάσεις για τον COVID-19 είναι οι λεγόμενες εξετάσεις PCR που χρησιμοποιούν επιχρίσματα από τη μύτη και το λαιμό του ασθενούς.

Τα πρώτα τεστ PCR αναπτύχθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες από την αναγνώριση του ιού και αποτελούν αυτή τη στιγμή μέρος του προτεινόμενου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρωτοκόλλου[ii].

Τι πληροφορίες έχουμε αναφορικά με την κάλυψη σε διαγνωστικούς ελέγχους;

Ιδανικά θα θέλαμε να ξέρουμε πόσοι άνθρωποι παγκοσμίους εξετάζονται για τον COVID-19 σε ημερήσια βάση και πώς διατίθενται τα διαθέσιμα τεστ.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων του ΠΟΥ για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούνται για τον COVID-19 και πολλές χώρες ανά τον κόσμο δεν δημοσιεύουν προς το παρόν επίσημες εκθέσεις σε σχέση με τους διεξαγόμενους ελέγχους.

Πολλές χώρες όμως δημοσιεύουν συγκεντρωτικές εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των ελέγχων που διεξάγονται. Οι εκθέσεις αυτές δημοσιεύονται σε επιμέρους ιστοσελίδες, στατιστικές μελέτες και δελτία τύπου – πολλές φορές σε περισσότερες γλώσσες και εμπλουτίζονται με νεότερα στοιχεία με διαφορετική περιοδικότητα από κάθε χώρα.

Επειδή δεν ήταν διαθέσιμη μια συνολική επισκόπηση, εμείς στο Our World in Data συγκεντρώσαμε ένα μεγάλο αριθμό πηγών πληροφορίας από τις επιμέρους εθνικές εκθέσεις.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2020, 9:00 ώρα Γκρίνουιτς. Θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε και να ανανεώνουμε αυτές τις εκτιμήσεις με συχνότητα[iii].

Μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την κάλυψη σε διαγνωστικούς ελέγχους

Τα δύο διαγράμματα που παρατίθενται απεικονίζουν τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις που μπορέσαμε να βρούμε μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2020, 9:00 ώρα Γκρίνουιτς, σχετικά με τους διενεργούμενους ελέγχους

Σημειώνουμε ότι οι εκτιμήσεις αφορούν διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε χώρα, όπως φαίνεται και από τις σχετικές επισημάνσεις εντός των παρενθέσεων.

Το πρώτο διάγραμμα απεικονίζει το συνολικό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων μέχρι μία ορισμένη ημερομηνία.

Το δεύτερο διάγραμμα απεικονίζει των αριθμό των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας: ο συνολικός αριθμός των ελέγχων ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η Νότια Κορέα έχει κάνει περισσότερους ελέγχους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κορέα είναι πιο κοντά στον πραγματικό αριθμό των νοσούντων από ότι σε άλλες χώρες.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται καθημερινά στην Νότια Κορέα μειώνεται.

Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στην ανάπτυξη της στρατηγικής τους για την διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων και σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, μόνο 13.624 δείγματα είχαν ελεγχθεί έως και τις 12 Μαρτίου 2020. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποίησε η Νότια Κορέα το ίδιο διάστημα είναι περίπου 18 φορές μεγαλύτερος.

Η μικρή κάλυψη σε εργαστηριακούς ελέγχους στις ΗΠΑ γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν δούμε τους απόλυτους αριθμούς συγκριτικά με το μεγάλο πληθυσμό της χώρας. Παρατηρούμε ότι πολλές μικρότερες χώρες μπόρεσαν να διεξαγάγουν περισσότερα τεστ ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

[Προσοχή. Παρουσιάζουμε στο διάγραμμα δύο διαφορετικές εκτιμήσεις από τις ΗΠΑ. Η εκτίμηση με το διακριτικό τίτλο “USCDC samples tested”  είναι από το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών και αναφέρεται στο συνολικό αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν, όχι στον αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν. Το COVID Tracking Project  παρακολουθεί τον συνολικό αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ, καταμετρώντας τα στοιχεία που παρέχουν οι επιμέρους πολιτείες. Παρουσιάζουμε αυτά τα στοιχεία υπό τον διακριτικό τίτλο “USCOVID Tracking Project”]

Το σημαντικό είναι ότι η Νότια Κορέα έχει καταφέρει να διεξαγάγει ευρύτατους εργαστηριακούς ελέγχους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Επειδή η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων είναι κρίσιμη, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες κι άλλες χώρες αυτό το παράδειγμα.


Σημειώσεις:

[i]  Παραδείγματος χάριν, η έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε σύμπραξη με την Κίνα, η οποία είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά εδώ, εξηγεί στην σελίδα 34 ότι: «Η ανάπτυξη γρήγορων και αξιόπιστων διαγνωστικών τεστ, διαθέσιμων στο σημείο παροχής ιατρικής περίθαλψης, τα οποία να λειτουργούν αποτελεσματικά σε πραγματικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν το τεστ μπορεί να ενσωματωθεί στα ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο σύνθετα διαγνωστικά τεστ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού [Σ.τ.Μ. Αναφέρεται σε MRVP test, σε ελεύθερη απόδοση δοκιμασία πίνακα πολλαπλών ιών του αναπνευστικού]. Αυτό θα βελτίωνε σημαντικά την έγκαιρη διάγνωση και την απομόνωση των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό και, κατ’ επέκταση, και την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

[ii] Η έκθεση για τον Κορωναϊό που δημοσίευσε ο ΠΟΥ σε σύμπραξη με την Κίνα, για το χρονικό διάστημα από 16 έως 24 Φεβρουαρίου, διευκρινίζει ότι εκτός από τα τεστ PCR υπάρχουν και άλλες, λιγότερο διαδεδομένες διαγνωστικές μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένων των ορολογικών εξετάσεων που στηρίζονται στην ανάλυση των αντισωμάτων σε δείγμα αίματος. Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των τεστ PCR ήταν το ακόλουθο: 1. Στις 29 Δεκεμβρίου οι κινεζικές αρχές εντόπισαν μία ομάδα πανομοιότυπων περιπτώσεων πνευμονίας στην πόλη  Wuhan της Κίνας. 2. Στις 7 Ιανουαρίου ο ιός που προκαλεί την πνευμονία απομονώθηκε αρχικά από ένα κλινικό δείγμα. 3. Στις 16 Ιανουαρίου μοιράστηκαν τα πρώτα τεστ PCR για τον COVID-19 στην Hubei της Κίνας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα πρωτόκολλα του ΠΟΥ σχετικά με τις πειραματικές δοκιμές για τον COVID-19 σε ανθρώπους στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/laboratory-guidance

[iii] Το λήμμα στη Wikipedia για τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον COVID-19 (COVID-19 Testing) συγκεντρώνει επίσης πολλές από τις διαθέσιμες εκτιμήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές προέρχονται από περισσότερες χώρες, όμως είναι μερικές φορές ανακριβείς ή παρωχημένες, πράγμα που φαίνεται από τις πηγές που παραθέτουν. Οι εκτιμήσεις που παρατίθενται στη σελίδα της Wikipedia ήταν λανθασμένες ή παρέπεμπαν σε αναξιόπιστες πηγές, όπως σε σχόλιο των τοπικών αρχών κάθε χώρας ή σε αναρτήσεις επιστημόνων στα κοινωνικά δίκτυα ή σε άρθρα του Τύπου. Για το λόγο αυτό διερευνήσαμε όλες τα δημοσιευμένα εθνικά στατιστικά δεδομένα μόνοι μας, χωρίς να στηριχθούμε στη Wikipedia  ως πηγή.

Πηγή: OurWorldinData.org

Μετάφραση: antapocrisis.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *