Για να νικήσει η ζωή πρέπει να καταργηθούν οι μνημονιακές πολιτικές της ΕΕ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Να θωρακιστεί η υγεία – Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Η πανδημία του ιού Covid-19 υπογραμμίζει με δραματικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες όσων επιτέθηκαν στη Δημόσια Υγεία και στο κοινωνικό κράτος. Δέκα χρόνια μνημονιακών πολιτικών και νεοφιλελεύθερης επίθεσης δημιούργησαν τεράστια κενά στελέχωσης και εξοπλισμού των νοσοκομείων. Η επιδημική κρίση σήμερα, όχι μόνο δεν ξεπλένει τις ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων, αλλά τις καθιστά υπόλογες απέναντι στην κοινωνία.

Η προκλητική στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου, η πολιτική των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, η εμπορευματοποίηση της υγείας, η εγκατάλειψη και δυσφήμιση του δημόσιου τομέα, έχουν την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όλοι παραδέχονται ότι η ελπίδα της υγείας του λαού βρίσκεται σε ένα επαρκώς στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι πανάκριβες ιδιωτικές υπηρεσίες ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να αναλάβουν αυτό το καθήκον. Κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών, με τη σκανδαλώδη εύνοια που τους προσφέρουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

Η έξαρση του ιού με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες θανάτους, αναδεικνύει επίσης ότι το ευαγγέλιο του νεοφιλελευθερισμού, το «δεν υπάρχουν κοινωνία, υπάρχουν μόνο άτομα», είναι καταστροφικό για την ανθρωπότητα.

Σήμερα είναι φανερό ότι απαιτείται κοινωνική ευθύνη, συλλογική στάση, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση. Αξίες τις οποίες ποδοπατά με θράσος και αδιαφορία για τον άνθρωπο ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός. Χρειάζεται η πιο αυστηρή πειθαρχία στα μέτρα πρόληψης και η πιο συλλογική απειθαρχία στις πολιτικές που διέλυσαν την κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρεώνει στην ατομική ευθύνη των πολιτών την προσδοκία του περιορισμού της επιδημίας. Η ατομική ευθύνη είναι απαραίτητη. Αρκεί να μην επιχειρεί να κρύψει τις πολιτικές ευθύνες για τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, κλίνες ΜΕΘ. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν είναι απλώς ατομική ευθύνη, είναι πρώτα και κύρια ευθύνη και υποχρέωση του κράτους.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας δεν καλύπτουν καν τις ανάγκες προ της επιδημικής κρίσης. Σήμερα, απαιτείται ολοκληρωτική ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, των αιματηρών πρωτογενών πλεονασμάτων, του περιορισμού του δημόσιου τομέα υγείας. Απαιτούνται πολιτικές που ιεραρχούν την ανθρώπινη ζωή υψηλότερα από τα κέρδη του ιδιωτικού κεφαλαίου και τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και των δανειστών. Το πρωτογενές πλεόνασμα των 7 δις δεν μπορεί να διατίθεται για την αποπληρωμή του φόρου αίματος στους δανειστές και την ΕΕ την ώρα που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

  • Άμεση γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας για την επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό του ΕΣΥ, για την προμήθεια αναπνευστήρων, διαγνωστικών τεστ και αναλώσιμων. Να εξαιρεθεί σήμερα και για πάντα η Υγεία από τον κορσέ των ασφυκτικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Να ακυρωθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και οι συμφωνίες λιτότητας με την ΕΕ.
  • Άμεση πρόσληψη 1.000 μόνιμων γιατρών και 2.000 μόνιμων νοσηλευτών ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα τα νοσοκομεία αναφοράς, τα ΤΕΠ και οι υπάρχουσες ΜΕΘ. Ανανέωση της σύμβασης όλου του επικουρικού προσωπικού και άμεση πρόσληψη όσων εργαζόμενων βρίσκονται στις σχετικές λίστες.
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας υπαίθρου και αστικού τύπου ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία. Αποκεντρωμένη, δωρεάν και άμεση ιατρική εξέταση διάγνωσης του ιού Covid-19 χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, κίνδυνο για το υγειονομικό προσωπικό ή προσφυγή στις πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις των ιδιωτικών κέντρων. Σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς για επισκέψεις κατ’ οίκον ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  • Διασφάλιση πρόσθετων αδειών, με πλήρεις αποδοχές για όσους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα νοσούν, αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, αναλαμβάνουν την φροντίδα αρρώστου από την οικογένεια ή καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι.
  • Να μην πληρώσουν εργαζόμενοι – αυτοαπασχολούμενοι – οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις την επερχόμενη κρίση. Κρατική προστασία στους κλάδους που καταρρέουν οικονομικά και στους εργαζόμενους που χάνουν μισθούς και θέσεις δουλειάς. Πάγωμα της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα της επιδημικής κρίσης.

Η κοινωνία δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί ακόμα σκληρότερα από την πανδημία και τις υγειονομικές και οικονομικές της επιπτώσεις. Σήμερα, μαζί με τη διεκδίκηση για άμεση και κατεπείγουσα θωράκιση του συστήματος υγείας, για προστασία των ευάλωτων ομάδων, για στήριξη των εργαζομένων, απαιτείται η κοινωνική οργάνωση και αλληλεγγύη. Η συνοχή και η αλληλοστήριξη. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς και τα κινήματα έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν.

Να μείνουμε σπίτια μας, αλλά να μην μείνει κανένας μόνος του μπροστά στο φόβο της πανδημίας και της κρίσης.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *