Γασσάν Καναφάνι

46 χρόνια από τη δολοφονία του

Στις 8 Ιούλη συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από τη δολοφονία του Γασσάν Καναφάνι, κορυφαίου Παλαιστίνιου λογοτέχνη, διανοούμενου και αγωνιστή.

Ο Γασσάν Καναφάνι υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές στον μεταπολεμικό αραβικό κόσμο, καθώς κατόρθωσε με τη ζωή και το έργο του να προσανατολίσει τους Παλαιστίνιους στην Αντίσταση, ενάντια στη σύγχυση και τη θλίψη που προκάλεσε η Νάκμπα (Καταστροφή).

Υπήρξε ταυτόχρονα ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μέλος του Πολιτικού του Γραφείου και εκπρόσωπός του.

Δολοφονήθηκε στις 8 Ιούλη του 1972 από τη Μοσάντ, τη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ. Η πένα του ήταν εξαιρετική επικίνδυνη για το σιωνιστικό καθεστώς. Ήταν 36 ετών. Με το παγιδευμένο με βόμβα αυτοκίνητό του δολοφονήθηκε επίσης η 17χρονη ανιψιά του, Λαμίς.

Ο διανοούμενος της Αντίστασης

Σ’ αυτούς που έφυγαν αλλά παραμένουν ακόμα σύντροφοι: Γνωρίζατε δύο δρόμους στη ζωή, και η ζωή ήξερε από εσάς μόνο έναν. Γνωρίζατε το δρόμο της υποταγής και τον αρνηθήκατε. Και γνωρίζατε το δρόμο της αντίστασης και τον περπατήσατε. Αυτό το δρόμο διαλέξατε να πάρετε. Και οι σύντροφοί σας προχωρούν μαζί σας.

Γασσάν ΚαναφάνιΠρος τους μαχητές της Αντίστασης

Σε άκουσα στο άλλο δωμάτιο που ρωτούσες τη μητέρα σου: “Μαμά, είμαι Παλαιστίνιος;” Όταν απάντησε “ναι” μια βαριά σιωπή απλώθηκε στο σπίτι. Ήταν σαν κάτι που κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια μας να είχε πέσει, ο θόρυβός του ήταν εκρηκτικός και έπειτα – σιωπή.

Γασσάν ΚαναφάνιΓράμμα στο γιό του

Ο πολιτικός ηγέτης

Το βίντεο είναι από μια εκπομπή που έκανε ο Αυστραλός δημοσιογράφος Richard Carleton. Βρέθηκε στη Βυρητό, έδρα του Λαϊκού Μετώπου και μίλησε με τον Καναφάνι λίγες εβδομάδες μετά τον Μαύρο Σεπτέμβρη, την επίθεση του στρατού του βασιλιά Χουσεΐν εναντίον των Παλαιστίνιων Φενταγίν. Οι μαχητές είχαν καταφύγει στην Ιορδανία μετά τον πόλεμο του 1967 και την επέκταση της σιωνιστικής κατοχής στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, το Σινά και τα υψώματα του Γκολάν. Το πρόσχημα για την επίθεση του Ιορδανικού στρατού ήταν οι αεροπειρατείες που οργανώθηκαν από το Λαϊκό Μέτωπο. Στην πραγματικότητα ο Χουσεΐν της Ιορδανίας ευθυγραμμίστηκε με τις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών και των σιωνιστών να χτυπηθεί η Παλαιστινιακή αντίσταση.

Η ζωή και το έργο του

Η συνεχιζόμενη αντίσταση

/
Εξαιτίας του Καναφάνι οι Παλαιστίνιοι…

Ο αγώνας των καταπιεσμένων του κόσμου

/
«Ο ιμπεριαλισμός έχει απλώσει το…

Γασσάν Καναφάνι

/
Ο Γασσάν Καναφάνι (Ghassan Kanafani) γεννήθηκε…
Follow a manual added link

Το υλικό του αφιερώματος αντλήθηκε από το blog Resistance for Free Palestine, τον ιστότοπο του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το blog filistia.blogspot.com και τη σελίδα του Μετώπου Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη Καναφάνι.

Ο υποτιτλισμός του βίντεο και η μετάφραση του άρθρου “Ο Καναφάνι και η Κουλτούρα της Αντίστασης” έγιναν από το antapocrisis.