Ανυπότακτη Πολιτεία

Συνέντευξη με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της Ανυπότακτης Πολιτείας στην Πάτρα, Βασίλη Κυπραίο.

Ερ: Πόσα χρόνια υπάρχει η Ανυπότακτη πολιτεία στην Πάτρα; Σε ποιο πολιτικό χώρο καταγράφεται;

Απ: Η Ανυπότακτη Πολιτεία συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές από το 2006. Η παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είναι αδιάλειπτη από τότε. Η Ανυπότακτη Πολιτεία, αποτελεί μετωπική προσπάθεια των αγωνιστών της πόλης. Δεν έχει πίσω της κανένα κόμμα εξουσίας να την ενισχύει. Θα έλεγα ότι υπερβαίνει και τις υπαρκτές δυνάμεις της αριστεράς. Πάντα το έκανε, από τότε που συγκροτήθηκε. Γιατί αντιλήφθηκε και εξέφρασε την μετωπική και ενωτική κουλτούρα, μακριά από μικροκομματικές ιδιοτέλειες. Και εξακολουθεί να το κάνει. Και αυτό είναι το συστατικό της επιτυχίας της. Πολλοί άλλαξαν μετερίζι, άλλοι επιλέγουν την συντηρητική στάση του μαγαζακισμού. Εμείς όμως επιμένουμε, ειδικά τώρα, που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.

Δεν αποτελούμαστε από επαγγελματίες πολιτικούς αλλά από ανθρώπους που νοιάζονται για την πόλη τους. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε νέοι, που δεν αντιλαμβανόμαστε την πολιτική ως «σκαλοπάτι», δεν βολευόμαστε και δε θα συμβιβαστούμε. Δεν αποδεχόμαστε τον ουδέτερο ρόλο, να ασχολούμαστε μόνο με τα δευτερεύοντα, αλλά με όλα τα προβλήματα, μεγάλα και τα μικρά που απασχολούν. Πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολλών.  Η Ανυπότακτη Πολιτεία ανήκει στην αριστερά που αντιλαμβάνεται ως πρώτη προτεραιότητα σήμερα το καθήκον να γεννηθούν κινήματα και αντιστάσεις σε κόντρα με το κλίμα ανακύκλωσης της ήττας. Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν, πρωτοστατώντας με ενωτικό τρόπο στις μάχες που έδωσε η πόλης μας.

Ερ: Για ποιο λόγο άλλο ένα αριστερό ψ/δ στην Πάτρα; Όπου μάλιστα ο νυν δήμαρχος Πελετίδης έχει γενικά καλή μαρτυρία; Γιατί δεν κατεβήκατε μαζί; Με τα άλλα δύο αριστερά ψ/δ που στηρίζονται από την Ανταρσυα γιατί δεν κατορθώσατε να συνεργαστείτε; Όλη αυτή η εικόνα της πολυδιάσπασης ποιον βοηθάει;

Απ: Με βάση τον νέο νόμο, μια παράταξη για να έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% στον πρώτο γύρο των εκλογών. Δε θα συγκεντρώσει καμία παράταξη τέτοιο ποσοστό. Για την ακρίβεια δεν θα πλησιάσουν καν. Ούτε η παράταξη Πελετίδη. Αυτό οι οι υποψήφιοι των κομμάτων εξουσίας, με χρίσμα ή χωρίς, το γνωρίζουν. Έτσι, θα συσπειρωθούν. Ξέρουν ότι ταυτίζονται στα σοβαρά ζητήματα. Προβλέπουν ότι αθροιστικά θα έχουν την πλειοψηφία. Συγκροτούν ένα ιδιότυπο Μαύρο Μέτωπο για την ανακατάληψη του Δήμου.

Αυτό το γνώριζαν στο ΚΚΕ. Θα έπρεπε ο ίδιος ο Δήμαρχος να πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει πολιτικές οργανώσεις, δημοτικές παρατάξεις, εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, ομάδες νεολαίας. Να καλέσει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας όχι μόνο εκλογικής αλλά και αγωνιστικής. Ειδικά με τον Κλεισθένη, ειδικά με τον νέο νόμο, μια τέτοια συμμαχία θα ήταν απαραίτητη. Ακόμα κι αν δεν κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία εκλογικά, θα είχε καταφέρει να ενεργοποιήσει ό,τι πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κινείται στην πόλη.

Δεν το έκανε. Πήραμε την πρωτοβουλία εμείς αντ΄αυτού. Καλέσαμε τη Λαϊκή Συσπείρωση και όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται, σε κοινό εκλογικό κατέβασμα από τον Σεπτέμβρη κιόλας. Δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία έχει διαφορές από την Λαϊκή Συσπείρωση. Δεν είμαστε ίδιοι κι αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Είμαστε πιο μετωπικοί, πιο συγκεκριμένοι κι έχουμε πειθώ εντός του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί δεν έχουμε κομματικά βαρίδια.

Το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι αν θα παραμείνει ο δήμος στα χέρια του λαού ή αν θα περάσει στα χέρια των συμφερόντων. Σε αυτό το σημείο συμφωνούμε και θα έπρεπε να συνεργαστούμε. Οι μόνες συνεργασίες που κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι με πρόσωπα. Με την  περιφερειακή σύμβουλο του Κατσιφάρα κ. Τογιοπούλου, με την πρώην αντιδήμαρχο του Δημαρά κ. Σαμούρη. Είναι καλοδεχούμενα στο ψηφοδέλτιο πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή και της ΛΑΕ, πάντα μόνο ως πρόσωπα. Η Ανυπότακτη Πολιτεία όμως είναι παράταξη και «πολιτικές συνεργασίες δεν γίνονται». Λες και δεν είναι πολιτική πράξη η συνεργασία με συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν γνωστή πορεία.

Όσο για τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυστυχώς περιορίζονται στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις. Κι εκεί είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Δεν ενδιαφέρονται για τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, αρκούνται σε μια βερμπαλιστική κριτική στις διαχειριστικές λογικές. Και προφανώς αππορίπτουν κάθε μορφή συνεργασίας. Η μυωπική λογική της άρνησης επιτείνει την απογοήτευση, κυρίως στον κόσμο που μας βλέπει. Το ερώτημα όμως είναι: θα ενισχυθεί στην κάλπη η μόνη δύναμη που υποστήριξε τη συνεργασία ή θα επιβραβευτούν αυτές που με την στάση τους ενισχύουν το αδιέξοδο; Χρειάζεται λοιπόν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η δύναμη που θα παλέψει και την επόμενη μέρα των εκλογών, για την αναγκαία κατεύθυνση του μετώπου.

Ερ: Θεωρείτε δηλαδή ότι το ΚΚΕ στην Πάτρα βάζει πρώτα την “καθαρότητα” του κόμματος και την πολιτική “καμένης γης” για τον υπόλοιπο χώρο στην αριστερά και δευτερευόντως για το αν το νεοφιλελεύθερο μέτωπο ανακαταλάβει το δήμο; Ότι επενδύει στην αποστράτευση ενός αριστερού αγωνιστικού δυναμικού και όχι στη συστράτευση μαζί του; Δεν είναι βαριά κατηγορία αυτή για ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ;

Απ: Οι στιγμές που ζούμε στην Πάτρα είναι κρίσιμες. Υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση των δυνάμεων της εξουσίας. Θέλουν να τελειώνουν με την «παραφωνία». Να έχουν ελεύθερο πεδίο. Η απελθούσα δημοτική αρχή είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Αυτό είναι σαφές. Όμως οι δύσκολες εποχές απαιτούν και γενναίες επιλογές. Το ΚΚΕ επιλέγει να μην επιδείξει γενναιότητα. Βαδίζει στον κλασσικό δρόμο της κομματικής καταγραφής. Το ερώτημα είναι αμείλικτο.  Θα περάσει η Πάτρα στα χέρια των νεοφιλελεύθερων συμφερόντων; Η Δημοτική Αρχή  απαντάει με βάση την τακτική του κόμματος.  Κι αυτή είναι η αναμονή προκειμένου όλοι οι άλλοι να διαλυθούν, προκειμένου να μαζέψει όλη την απογοήτευση. Κι αυτή είναι μια τακτική που ακόμα και στην Πάτρα, που αποτελεί το καλύτερο παράδειγμά τους, πιθανότατα θα έχει ολέθριες συνέπειες. Για τον λαό της Πάτρας, για την αριστερά, για τα κινήματα και τους αγώνες, για τις κατακτήσεις της πόλης. Το σενάριο να έχουμε Δήμαρχο χωρίς πλειοψηφία και Δημοτικό Συμβούλιο που δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις είναι πλέον πολύ πιθανό. Όπως και το σενάριο να ανατραπούν κατακτήσεις της προηγούμενης πενταετίας. Και γι’ αυτό, οι ευθύνες που βαραίνουν το ΚΚΕ είναι σοβαρές.

Ερ: Ποια θα είναι η στάση σας στο δημοτικό συμβούλιο την επομένη των εκλογών, ανάλογα με τα αποτελέσματα; Τι διαφορετικό θα σημαίνει αν θα έχετε παραπάνω δημοτικούς συμβούλους;

Απ: Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι θεωρούμε την συμμετοχή της Ανυπότακτης Πολιτείας απαραίτητη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι σημαντικό η Ανυπότακτη Πολιτεία να έχει δημοτικούς συμβούλους για την επόμενη μέρα των εκλογών. Έχουμε αυτοδιοικητική εμπειρία, θέσεις για όλα τα ζητήματα, δυνατότητα σύνθεσης. Να θυμίσω επίσης ότι σε πολλά ζητήματα του Δήμου πρώτοι είχαμε τοποθετηθεί (θαλάσσιο μέτωπο, διαχείριση αποβλήτων), με τη Δημοτική Αρχή να ακολουθεί ή και να υιοθετεί τις θέσεις μας. Η παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ενισχύει τη δημιουργία  λαϊκής πλειοψηφίας εντός του. Κάτι τέτοιο η Δημοτική Αρχή μόνη της δεν μπορεί να το εξασφαλίσει, γιατί δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Οι μάχες στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι σφοδρές, κι εκεί χρειάζεται μια δύναμη που μπορεί να πείθει αλλά και να συνεργάζεται για το καλό της πόλης. Αυτό θα είναι προς όφελος των δημοτών, προς όφελος της Πάτρας. Κι επειδή τα περιθώρια άσκησης της οποιασδήποτε φιλολαϊκής πολιτικής στους  Δήμους στενεύουν, με βάση το νέο πλαίσιο, απαιτείται άλλου είδους αντίληψη. Απαιτείται ενωτική και συνθετική αντίληψη, συντονισμός δυνάμεων, οι αναγκαίες πολιτικές συμμαχίες ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις, αλλά και οι κοινωνικές συμμαχίες με τον λαό της Πάτρας. Διαφορετικά, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούμαστε στην απογοήτευση και την αδράνεια. Η Ανυπότακτη Πολιτεία αποτέλει την εγγυήτρια δύναμη για να μην είναι ο πήχης μας οι έντιμες ηττές.  Την δεύτερη Κυριακή αποφασίζουμε για τον Δήμαρχο και θα στηρίξουμε Πελετίδη. Την πρώτη Κυριακή όμως αποφασίζουμε ποιους Δημοτικούς Συμβούλους θέλουμε και γι’ αυτό στηρίζουμε την Ανυπότακτη Πολιτεία.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *