english

Ανασχηματισμός χωρίς νόημα, αλλαγές με νοήματα

Ανασχηματισμός χωρίς νόημα, αλλαγές με νοήματα

Του antapoΚΡΙΤΗ.

Το πρώτο που οφείλει να παρατηρήσει κανείς για τον ανασχηματισμό είναι ότι στερείται σημασίας. Μετά το τρίτο μνημόνιο που προβλέπει προέγκριση και συνδιαμόρφωση των νομοσχεδίων από την τρόικα, αυτόματο κόφτη εξόδων, ανεξαρτητοποίηση Γ.Γ. εσόδων, απαγόρευση μονομερών ενεργειών για την ελληνική κυβέρνηση και ένα ανελαστικό πλαίσιο για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει, είτε ο Τσακαλώτος είναι υπουργός, είτε η γάτα του, δεν κάνει διαφορά. Δεν σημαίνει ότι η γάτα του Τσακαλώτου θα εκτελούσε καλύτερα τα καθήκοντα του ιδιοκτήτη της, σημαίνει όμως ότι ο ανασχηματισμός υπό τις συνθήκες του συγκεκριμένου μνημονίου, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Υπάρχουν φυσικά ορισμένα επιμέρους μηνύματα που έχουν νόημα.

Το πρώτο είναι η απομάκρυνση όσων ψήφισαν ΟΧΙ. Πράγμα φυσιολογικό και καθόλου μεμπτό. Όποιος διαφωνεί με το μνημόνιο δεν μπορεί να το εφαρμόζει. Το ερώτημα όμως τίθεται στους διαφωνούντες: Όποιος διαφωνεί με το μνημόνιο μπορεί να στηρίζει την κυβέρνηση που το εφαρμόζει; Η απάντηση προσεχώς.

Το δεύτερο σημαντικό μήνυμα είναι ότι όσοι ψήφισαν μνημόνιο, παρά ίσως τις προσδοκίες και τη μέχρι τώρα διαδρομή τους, επιβραβεύθηκαν με υπουργείο. Ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Παύλος Πολάκης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Η σωστή γραμμή, η «ηθική της ευθύνης», ανταμείβεται. Ακατανόητη ωστόσο παραμένει η μη υπουργοποίηση του Μάκη Μπαλαούρα.

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η θριαμβευτική μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του δραχμοσυμμορίτη Λαφαζάνη. Ο Π.Σκουρλέτης έκανε ογκώδες έργο στο υπουργείο του, ολοκληρώνοντας έναν ιστορικό κύκλο, καθώς υλοποίησε το σύνολο των κομματικών – μα πάνω από όλα προσωπικών του- δεσμεύσεων. Στις 28 Γενάρη δεσμεύτηκε για «κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και επιστροφή 13ης σύνταξης». Στις 16 Μάρτη διαβεβαίωσε ότι «Πριν το Πάσχα θα επανέλθει στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός». Στις 17 Απρίλη ορκιζόταν ότι «τη Δευτέρα αποστέλλεται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την επαναφορά κατώτατου μισθού και τις συλλογικές συμβάσεις». Στις 28 Απρίλη διαβεβαίωσε ότι είναι «Δρομολογημένες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για κατώτατο μισθό». Στις 21 Μάη έσκισε τον Σοιμπλε φέτες καθώς δήλωσε «δεν θα περάσει το δόγμα Σόιμπλε. Θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό ακόμη και αν θεωρηθεί μονομερής ενέργεια». Στις 29 Μάη διακήρυξε ότι είναι «Στοιχεία αδιαπραγμάτευτα κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις, μη μείωση συντάξεων». Μετά από αυτόν τον ανεπανάληπτο οργασμό νόμων, διατάξεων και πρωτοβουλιών, δικαίως πλέον ο Πάνος ο Σκουρλέτης παραδίδει το ταλαιπωρημένο από τους φραπέδες γραφείο του Υπουργείου του, και πάει να ταλαιπωρήσει άλλο Υπουργείο.

Το τέταρτο σημαντικό στοιχείο είναι αυτό που αντιμετωπίζεται με χλεύη από διάφορους σκερεβελέδες της Αριστεράς: Η υπουργοποίηση του Παύλου του Χαϊκάλη και μάλιστα στο πόστο της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι σαφές ότι μόνο ένας ηθοποιός του διαμετρήματος Χαϊκάλη μπορεί να κάνει τους συνταξιούχους να γελάνε καθώς θα τους κόβονται οι συντάξεις. Συγκρίσεις με τον Αργύρη Ντινόπουλο και τον Μάκη Γιακουμάτο είναι εκ του πονηρού.

Το πέμπτο σημαντικό στοιχείο είναι η παραμονή του Μάρδα στο επιτελείο της Οικονομίας. Ο Μάρδας ανήκει στο γνωστό κλαμπ του ευρώ (Χριστοδουλάκης, Στουρνάρας, Παπαδήμος και λοιποί) και έκανε προσφάτως τη θεϊκή δήλωση ότι η ΕΚΤ θα βγάλει πλαστά τα 22 δις που τάχα θα έπαιρνε ο Λαφαζάνης από την ΤτΕ. Η Φραγκφούρτη θα πετύχαινε κάτι τέτοιο κόβοντας καινούριο χαρτονόμισμα και κηρύσσοντας πλαστά τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Επειδή φυσικά είναι κοτζάμ υπουργός δεν γίνεται να μην ξέρει ότι τα χαρτονομίσματα του ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης, προφανώς εννοούσε ότι θα βγουν πλαστά όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ που κυκλοφορούν στον κόσμο. Ο Τσίπρας δεν είναι μαλάκας. Έναν άνθρωπο σοβαρό, καθηγητή, περισπούδαστο, που διαβεβαιώνει ότι η ΕΚΤ θα βγάλει πλαστά όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ, όχι απλά τον κρατάς, αλλά τον αναβαθμίζεις.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή