english

50 χρόνια από το φασιστικό πραξικόπημα

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το φασιστικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Η φασιστική δικτατορία επιβάλλεται από τους αμερικάνους για την απρόσκοπτη διασφάλιση των συμφερόντων τους στην περιοχή, σε μια ταραγμένη εποχή που χαρακτηρίζεται από την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τον οξύτατο ανταγωνισμό του με τη σοβιετική υπερδύναμη, από την ανάπτυξη εθνικοαπελευθερωτικών και επαναστατικών κινημάτων, εργατικών αγώνων και κινημάτων νεολαίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ρώμη, 60 χρόνια μετά: Ομολογούν ότι η ΕΕ απέτυχε αλλά η επίθεση σε λαούς και εργαζόμενους συνεχίζεται.

Ανακοίνωση της Παρέμβασης.

Η επετειακή σύνοδος κορυφής, για τα 60 χρόνια από την πρώτη διακήρυξη της Ρώμης που εκκινούσε το ευρωενωσιακό εγχείρημα, δεν είχε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Σε μια Ένωση που τρίζει συθέμελα και βρίσκεται σε μια διαρκή και κλιμακούμενη κρίση, υπαρξιακή και προσανατολισμού, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία (Μ. Βρετανία) να έχει μόλις δηλώσει αποχώρηση και το πιο προχωρημένο πρότζεκτ, το ευρώ, να χαρακτηρίζεται προ μηνών ως μη βιώσιμο, η νέα διακήρυξη της Ρώμης δεν είχε τίποτα να πει. Για την ακρίβεια είπε «προχωράμε όπως πριν», με ότι σημαίνει αυτό για τα επόμενα επεισόδια κρίσης του εγχειρήματος αλλά και για τον όλο και διευρυνόμενο ευρωσκεπτικισμό στους λαούς της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΕ: Το ΟΧΙ των λαών θα βρει το στόχο

Κείμενο της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για τα 25 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τη Σύνοδο του Μάαστριχτ (9 Δεκεμβρίου 1991), ενώ στις 7 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται άλλα τόσα από την υπογραφή της ομώνυμης συνθήκης. Η ΕΕ γιορτάζει λοιπόν. Γιουνκέρ, Σουλτς και Ντάισελμπλουμ συναντήθηκαν στο Μάαστριχτ για να τιμήσουν την επέτειο. Στις δηλώσεις τους όμως, τη θέση των πάλαι ποτέ «πανηγυρικών» περί σύγκλισης, ευημερίας και ισότητας, παίρνει ο μονόδρομος, ο φόβος και η προειδοποίηση – απειλη. Αυτή είναι η σύγχρονη συνεκτική ουσία της ΕΕ. Η αποτυχία του ευρω-οικοδομήματος και ο συνακόλουθος ευρω-σκεπτικισμός ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε κάθε συζήτηση για το παρόν ή το μέλλον της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση σε κρίση

Κείμενο της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Από το Brexit στο ιταλικό δημοψήφισμα και από την Λεπέν στον Τραμπ

Τα πυκνά γεγονότα του 2016, σε παγκόσμια κλίμακα, έρχονται να επιβεβαιώσουν μια υπαρκτή τάση της εποχής μας. Η οικονομική κρίση, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι κοινωνικές σχέσεις, σπρώχνουν σε μια ανάποδη πορεία από αυτή που χαράχτηκε και ακολουθήθηκε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Η παγκοσμιοποίηση αμφισβητείται, οι διακρατικές – υπερκρατικές ενώσεις μπαίνουν σε τροχιά κλυδωνισμών και η επιστροφή στα εθνικά σύνορα ή σε ενός τύπου εθνικό προστατευτισμό, είναι μια επιλογή που συζητιέται ανοικτά. Δεν σημαίνει ότι έτσι θα βαδίσουν τα πράγματα, ή ότι η τάση θα μετασχηματιστεί σε κατάσταση, σημαίνει όμως ότι τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σε αυτή τη γενική αποσταθεροποίηση συνηγορεί η ανάδυση λαϊκιστικών, ξενοφοβικών πολιτικών εκφράσεων στον «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο. Ταυτόχρονα όμως αυτή η τάση διαμορφώνεται από υπαρκτές κοινωνικές πολώσεις σε εθνικό επίπεδο, και αυτό διαμορφώνει στοιχεία στρατηγικής για μια Αριστερά που θέλει να είναι αντισυστημική.

Διαβάστε περισσότερα...

Η αναγκαία κλιμάκωση του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Σχόλιο της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

1. Η τεράστια εκδήλωση της αλληλεγγύης του ελληνικού στους μετανάστες δημιουργεί πολύτιμη παρακαταθήκη. Αποδεικνύει τις αστείρευτες δυνατότητες της λαϊκής οργάνωσης ακόμη κι όταν το επίσημο κράτος συνειδητά απουσιάζει. Το παλλαϊκό κύμα αυτής της αλληλεγγύης εμπόδισε την εξάπλωση του ρατσιστικού και ακροδεξιού δηλητηρίου των ΜΜΕ και των κομμάτων του ακραίου κέντρου και της ακροδεξιάς που υπό άλλες συνθήκες, πρόθυμα θα έχυναν. Αποτελεί από αυτή την άποψη πολιτική πράξη και παράγει υλικά αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, 19-20 Δεκεμβρίου 2015

1. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ μπαίνει σε μια δυναμική διαδικασία που στόχο έχει μια νέα προγραμματική σύγκλιση αγωνιστών και δυνάμεων και κατάληξή της επιδιώκεται να είναι η συγκρότηση μιας ευρύτερης και ανώτερης ποιοτικά και ποσοτικά οργάνωσης της Κομμουνιστικής Αριστεράς. Στη χώρα μας, η κρίση του συστήματος, βρίσκει μετά από 7 χρόνια έντονων επεισοδίων τις δυνάμεις της Κομμουνιστικής Αριστεράς πολιτικά αναποτελεσματικές, οργανωτικά στάσιμες ή και συρρικνωμένες, ιδεολογικά σε σύγχυση. Η κρίση υπήρξε μια επικίνδυνη ευκαιρία για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα και στην Αριστερά, για να δοκιμαστούν άλλα σχέδια, για να μπει στην ημερήσια διάταξη μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή, για να τεθούν οι βάσεις ενός άλλου κόσμου που είναι εφικτός και μπορεί να στηθεί ξανά ως όραμα είκοσι χρόνια μετά την «πτώση». Η απουσία, η αδυναμία, η αναξιοπιστία της κομμουνιστικής Αριστεράς στη χώρα μας ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη σημερινή κατάληξη.

Διαβάστε περισσότερα...

1973-2015: Η ιστορία δεν τελείωσε! Ανακοίνωση από ΑΡΑΝ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το 3ο μνημόνιο προβλέπει όσα θα έκαναν τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο να ντρέπεται. Πλειστηριασμούς σπιτιών, μειώσεις σε όλες τις συντάξεις και σταδιακή κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, ιδιωτικοποιήσεις κάθε στρατηγικού τομέα της χώρας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, κατεδάφιση δημόσιας παιδείας και δημόσιας υγείας, επιτήρηση με λογική προτεκτοράτου απευθείας από την ΕΚΤ και τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα...

Σκέψεις και προτάσεις των οργανώσεων ΑΡΑΝ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ προς την 1η πανελλαδική σύσκεψη της ΛΑΕ στις 21-22 Νοεμβρίου

1. Το μετεκλογικό τοπίο σφραγίζεται από την ταχύτατη εφαρμογή των μέτρων του Τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό ορίζει το πεδίο μιας αρνητικής τροποποίησης του κοινωνικού συσχετισμού δύναμης. Η βασική πρόκληση για την Λαϊκή Ενότητα είναι να βάλει πλάτη για να επιστρέψει η αναγκαία αυτοπεποίθηση σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να αποκτήσει ξανά ο λαός εμπιστοσύνη στη δύναμη του αγώνα, να πιστέψει ότι μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστική εναλλακτική λύση σε σύγκρουση με τις πολιτικές του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Αυτός πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος της Λαϊκής Ενότητας την επόμενη περίοδο. Με σεμνότητα αλλά και αυτοπεποίθηση, αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό απαιτεί πολιτική δουλειά με σχέδιο, με περιεχόμενο, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η λογική ότι η κυβέρνηση είχε μια «πύρρειο νίκη» και σύντομα θα πέσει υπό το βάρος «κοινωνικών εκρήξεων» αμβλύνει το βάθος της ήττας και της απογοήτευσης και την ανάγκη επαναθεμελίωσης και της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτό κάλεσμα για την ανασυγκρότηση και επανίδρυση μιας σύγχρονης κομμουνιστικής αναφοράς

Κοινή δήλωση των οργανώσεων της κομμουνιστικής αριστεράς, ΑΡΑΝ και Παρέμβαση

Η ανάγκη

Βαδίζουμε στο 7ο έτος μιας βαθιάς και δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και μιας όξυνσης όλων των αντιφάσεων στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε επίκεντρο αυτής της κρίσης. Ξεδιπλώθηκε μια ιδιαίτερα επιθετική στρατηγική με καταστροφικές συνέπειες κυρίως για τις χώρες της περιφέρειας. Η Ελλάδα βρέθηκε σε βαθιά κρίση, ενώ οι μνημονιακές πολιτικές «ξεπεράσματός» της, οδήγησαν σε μια τρομακτική επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις και στην κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Η κοινωνική καταστροφή οδήγησε σε μια βαθιά πολιτική αλλαγή και προκάλεσε μεγάλες ανακατατάξεις στις σχέσεις εκπροσώπησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Από την ήττα στη συνέχεια με τις αναγκαίες αλλαγές

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για τις εκλογές.

1. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνολικά αρνητικό. Καταγράφει μια συντριπτική κοινοβουλευτική μνημονιακή πλειοψηφία, σταθεροποιεί σχετικά το πολιτικό σκηνικό μετά από μια πενταετία διαρκούς αμφισβήτησής του, αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σταθερά μνημονιακό πόλο «ήπιας» λιτότητας, συντρίβει τον αντιμνημονιακό λόγο και εμφανίζει μια λαϊκή νομιμοποίηση του μνημονίου. Όλα αυτά θα παίξουν το ρόλο τους στους κοινωνικούς και ταξικούς συσχετισμούς, θα διαμορφώσουν τη λαϊκή συνείδηση, θα δυσφημίσουν την Αριστερά. Βρισκόμαστε πλέον σε μια καινούρια κατάσταση όπου η ρευστότητα και η κρίση λόγω της κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας θα συνυπάρχει με τη σχετική πολιτική σταθεροποίηση. Αν η οικονομική κρίση αμφισβητήσει εκ νέου την πολιτική σταθεροποίηση, ή ανάποδα, αν η πολιτική νίκη του μνημονίου κατευνάσει και αποδυναμώσει την κοινωνική αναταραχή, είναι κάτι που μένει να κριθεί.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS